Seniormässan i Lerum

Sidste week-end deltog jeg i “Seniormässan” i Lerum uden for Göteborg. Det var en pragtfuld solskinsdag, men alligevel kom der flere hundrede ældre borgere for at smage min økologiske is.

Formålet med at deltage i messen var at skabe opmærksomhed om en række iskurser, jeg planlægger i samarbejde med ABF i Sverige. ABF er søsterorganisation til AOF i Danmark og jeg samarbejder med dem om iskurser og senest også et projekt i Sydafrika, hvor fattige kvinder skal lære at dyrke deres egne grøntsager. Projektet er støttet af Oluf Palme Centret i Stockholm. Indtil videre er der skabt over 1000 haver i forstæderne til Capetown, hvor der dyrkes grøntsager, så kvinderne og deres familier ikke skal gå sultne i seng.

Næste step er at lære dem at forarbejde råvarerne til produkter, de kan sælge til en højere pris inde i storbyen.

IMG_3159 (1)IMG_3165

Ostefestival i Italien

Livet er andet end is, så i denne uge har jeg været til ostefestival i Italien.

Da Ungdomsoprøret brød ud i Paris i 1968 og tusindvis af mennesker vandrede igennem gaderne med bannere og krav om mere medbestemmelse skulle den daværende præsident Charles de Gaulle have sagt til sine nærmeste: “Hvordan ville De styre et land med 265 forskellige oste?” I virkeligheden er der faktisk 376 forskellige oste i Frankrig, og mange andre lande har også en meget stor variation af oste, selv om kunderne sædvanligvis kun har mulighed for at købe et meget begrænset udvalg i supermarkederne.

Slow Food bevægelsen har i 20 år sat fokus på den store variation af oste, der findes i Verden og afholder hvert andet år en kæmpe ostefestival i den italienske by Bra, der ligger i Piemonte nær ved Torino. Det trak over 200.000 besøgende til Bra i sidste week-end. Osteproducenter præsenterede og solgte deres oste og gav masser af smagsprøver. Desuden var der mejeriskoler, hvor børn var med til at lave ost, og der var  debatter om at fremme etablering af flere lokale mejerier. Dyrenes kost – dvs. den vegetation de æder – har afgørende betydning for mælkens og dermed ostens smag. Lagringen af ostene har også stor betydning for deres smag og udseende, så jo flere små lokale mejerier, des flere smagsoplevelser.

Lad os håbe at Danmark med tiden kan få lige så mange ostemejerier, som der er i fx Frankrig, Italien og Sverige. Vi har masser af mælk, men det meste bliver brugt til at fremstille store mængder standardiserede og lidt kedelige oste og det er jo egentlig synd, når der kunne laves så mange spændende osteprodukter i Danmark.

Hvis du er blevet interesseret i at lære mere om ost og smage en masse spændende oste, så afholder Slow Food København-Nordsjælland ostefestival i Copenhagen Food Space på Slagtehusgade i Kødbyen lørdag den 4. november.

Vi ses!

IMG_2831

Iskursus Oktober 2017

Lørdag den 7. oktober holder jeg iskursus igen. Denne gang er det i Københavns Madhus tæt på Københavns Hovedbanegård. På kurset laver vi dansk flødeis, italiensk gelato og naturligvis sorbet uden mælk og fløde hvor vi bruger nogle af efterårets mange frugter og nogle af de sommerbær, du sandsynligvis har liggende i fryseren.

På kurset lærer du om grundreglerne for at udvikle dine egne isopskrifter, så isen altid bliver fyldig, cremet og velsmagende.

Kurset foregår kl. 10-16 i køkkenet under Københavns Madhus og koster pr. deltager kun 750 kr. inkl. råvarer. Alle deltagere får is med hjem.

Du kan tilmelde dig på:

http://shop.kbhmadhus.dk/kurser/begivenhed/578-bliv-ismager-for-en-dag

Iskursus-okt-2017

Karamelis

27. juli holdt jeg et vellykket kursus på Madkulturhuset “Gaarden” i Melsted syd for Gudhjem på Bornholm. Særligt glade var deltagerne for en meget fed is med karamel. Opskriften er meget enkel:

Indhold:
1/2 liter fløde
1/2 liter sødmælk
250 g sukker
12 æggeblommer
1 dåse konsenderet mælk

Fremstilling:
Mælk og fløde opvarmes i en gryde til den blir varm, men den må ikke koge! Mens mælken varmes piskes æggeblommer og sukker let. I mange opskrifter står der, at man skal piske æggene til de blir helt lyse, men det er ikke nødvendigt. Når mælken er varm blandes den i æggene og isblandingen opvarmes under konstant omrøring til det tykner, hvilket sker omkring 80-85 grader Celsius.

Isblandingen må ikke koge, for så vil æggene koagulere og danne klumper. Husk at bunden af gryden er varm, så dér dannes klumper, hvis du ikke rører omhyggeligt – helst med en grydeske. Det hele sies inden det sættes til afkøling i fryser eller vandbad, indtil det bliver køleskabskoldt.

Til at lave karamelis brugte vi dolce latte, som det hedder på italiensk eller dulche leche, som det også kaldes på spansk. Oprindeligt et det et sødt smørepålæg, som vist er udviklet i Argentina. Man kan købe det i de fleste supermarkeder, men lige så godt lave det selv. Når mælk koges med sukker vil sukkeret karamellisere og farve mælken brun. Det er faktisk en mælkemarmelade. En meget enkel måde at fremstille denne karamel er at købe et dåse kondenseret mælk og koge dåsen i 3 timer. Den skal ikke åbnes først. Når du åbner låget efter dåsen igen er blevet kold er karamellen færdig.

Isblandingen skal modne i 12-24 timer, hvorpå den stavblendes og kommes i ismaskinen. Afhængigt af hvor god din ismaskine er, vil du have en lækker is i løbet af 10-20 minutter og den kan tages ud af maskinen og blandes med karamellen. Isen blir endnu bedre, hvis den får lov at efterindfryse i den almindelige fryser i en times tid inden servering.

På lørdag den 19. august kl 14-16 holder jeg i øvrigt et is-event på scenen i Fisketorvet i København. Der er gratis is til de første 100 fremmødte, så skynd dig 🙂

Karamelis-2

Iskursus på Gaarden – Bornholms Madkulturhus

Torsdag den 27. juli kl 14-18 har du mulighed for at komme på iskursus på Bornholm. Kurset foregår på “Gaarden”. Melstedvej 25, 3760 Gudhjem. Det er er Bornholms Madkulturhus, som ligger lige syd for Gudhjem.

På kurset lærer du at lave mælkeis, flødeis og sorbet på årstidens bær. Du får også et kompendium med hjem, som du kan bruge til at udvikle din egen is.

Pris for kurset er 400 kr.

Tilmelding senest onsdag den 26. juli til thorkil.boisen@mail.dk

Huslk at tage beholdere og frysetaske med, så du kan få din egen is med hjem.

I august bliver der også mulighed for at komme på iskursus, da jeg holder kursus i Københavns Madhus torsdag den 24. august. Annoncering følger snarest.

Iskursus i Malmø

Nu kan du komme på iskursus i Malmø!

Issæsonen nærmer sig med hastige skridt og flere steder er der allerede åbnet for salg af is. Du kan dog stadig nå at være med og få glæde af den store fortjeneste på hjemmelavet frisk is, og det er faktisk slet ikke så svært at lære at fremstille is.

I princippet kan du lære det mest nødvendige på et 1-dagskursus, så derfor tilbyder jeg to kurser som afholdes 15. maj og 30. maj begge dage fra 9-15.

På iskurserne lærer du om råvarernes betydning for isens konsistens og smag og du får mulighed for at lave både mælkeis og flødeis såvel som sorbet.

Kurserne arrangeres i samarbejde med firmaet Vibocold, der forhandler køleudstyr og netop er begyndt at forhandle ismaskiner fra firmaet Valmar.

Kurserne afholdes i Malmø hos firmaet Repro på Knivgatan 9, hvor der er et gelato-akademi med en række af Valmars ismaskiner. Du får mulighed for at se hvilke modeller, der vil passe bedst til netop din forretning. I løbet af kurserne laver vi desuden beregninger på økonomien ved fremstilling og salg af hjemmelavet is.

Kurserne koster 1200 kr. + moms pr. person og inkluderer teorimateriale og råvarer såvel som frokost og forfriskning på kurset. Ved køb af ismaskine, frysemontre eller lignende udstyr fra Vibocold er kurset gratis.

Der er plads til 6 personer på hvert kursus, så skynd dig, hvis du vil have glæde af dette unikke og meget billige tilbud!

Tilmelding og kontakt:

thorkil.boisen@mail.dk
telefon 3053 9870

For yderligere information: Klik her