I Gudhjem på Bornholm har der nede ved havnen ligget en stor isbutik, lige så længe jeg kan huske. Indtil for 20 år siden var Gudhjem Special kendt for sin Krølle Bølle is – opkaldt efter den kendte trold, der bor i det bornholmske fjeld. Krølle Bølle is blev fremstillet på Bornholms Andelsmejeri frem til 1998, og det var faktisk da den produktion ophørte, at jeg fik idéen til at starte økologisk isproduktion på Bornholm – det som blev Boisen Is i Snogebæk.
For et par år siden overtog Malene og René forretningen i Gudhjem, og de vil gerne udnytte muligheden for at producere lokal is til deres mange kunder, der kommer forbi lige fra Påske til efterårsferien. Lige overfor isbutikken ligger den passagerfærge, der sejler turister til Christiansø hele sommeren, så der er altid masser af kunder omkring butikken.
På det omtrent 60 år gamle foto fra Gudhjem Havn kan man se folk stå som sild i en tønde for at købe – sild – friske altså – fra de små fiskerbåde. Den slags må man desværre ikke mere, og denne påske var der faktisk slet ingen caféer eller restauranter i Gudhjem, som havde åbent. De var som alle andre i det ganske danske land ramt af Corona! Det gav os imidlertid god tid til at udvikle is til Gudhjem Special.
Bornholm er kendt for sine lokale madvarer, og mejeriet er særlig kendt for sin blåskimmelost, som
flere gange har vundet verdensmesterskabet i ost. I det hele taget er Bornholms Andelsmejeri det mest vindende mejeri i Danmark. En væsentlig grund til mælkens gode smag er nok den bornholmske undergrund, jorden og Østersøen, som aldrig er mere end 15 km væk og derfor præger klimaet. Det er det man på fint fransk kalder “terroir”.
En lidt mindre kendt mælk fra mejeriet på Bornholm er deres kærnemælk, som dannes når man kærner smør. Det er derfor den hedder kærnemælk. Den er vidunderligt cremet og fedtfattig på samme tid, så den ville vi bruge til is. Her kommer en variant af den opskrift, vi udviklede. Vi valgte også at komme citron i kærnemælken så isen blev faktisk en koldskålsis.
Råvarer
800 ml kærnemælk
200 ml piskefløde
250 g sukker
5 æggeblommer
10 g maizena
saft af to citroner
Fremgangsmåde
Maizena opløses i en lille smule vand og koges derpå med fløden og halvdelen af sukkeret.
Imens piskes æggeblommerne med resten af sukkeret, og når fløden er varmet op hældes den under omrøring
i æggeblommerne. Det hele blandes med kærnemælk og skal derefter ikke koge, da det vil ændre kærnemælkens struktur og gøre den
grynet. Kærnemælkscremen sættes til afkøling i køleskab i 4-12 timer, men er man meget ishungrende, kan man lave isen med det samme.
Lige inden cremen kommes i ismaskinen tilsættes citronsaft.
Velbekomme!