SM. Mathantverk

I Sverige har man i mere end 20 år arbejdet målrettet på at fremme forarbejdning af lokale råvarer til unikke produkter uden brug af tilsætningsstoffer. Eldrimner i Jämtland langt oppe i de svenske skove står for denne opgave.

Eldrimner www.eldrimner.com er Sveriges center for madhåndværk og afholder alle mulige kurser i at lave pølser, oste, knækbrød, saft og is naturligvis. Så jeg underviser jævnligt deroppe.

En gang om året bedømmes madprodukter, som opfylder kravene til madhåndværk. Is var med for første gang og jeg var formand for isjury´en, der i oktober mødtes i det gamle slagtehus i Malmø.

Vinderen i kategorien is blev ¨Österlen Kryddor”, der ligger lidt uden for Tomelilla i Skåne og drives af Anders og Cherztin. Anders stammer fra Gotland, hvor de har nogle særlige bær, der kaldes salmbär – Rubus caesius, der minder om brombær og smager herligt.

For nogle år siden holdt jeg iskursus for dem, og siden har de haft succes med at servere is for de mange turister og foodies, der besøger deres virksomhed.

Vinderisen var en saffranis med salmbär. Perfekt i konsistens og smag og med den smukkeste gule farve af safran, som de selv dyrker. Det kan lade sig gøre nu, hvor det jo er blevet lidt varmere i Norden. Anders og Cherztin har ansat en flygtning fra Afghanistan til at sikre det går rigtigt for sig. Der dyrkes meget safran i Afghanistan, når de ellers ikke har for travlt med at dyrke opium..

Tag en tur til det gamle Danmark – Skåne – og besøg Österlen Kryddor. Det er helt sikkert en rejse værd! www.osterlenkryddor.se