Smag for Livet
Smag for Livet – iskursus på Hotel- og Restaurantskolen
Smag knytter bånd og skaber fælleskaber. Viden om smag kan bruges til at udforske og forstå vore omgivelser og få indblik i vores egen rolle i samfundet. Det åbner et væld af muligheder for at skabe et godt liv. Det er baggrunden for projektet “Smag for Livet” som NORDEA-fonden har støttet med en masse penge. Alle erfaringer stilles til rådighed på www.smagforlivet.dk
“Smag for Livet” støttede et iskursus på Hotel- og Restaurantskolen i Valby, som jeg gennemførte for det der kaldes brobygningselever – unge mennesker der gennem praktiske aktiviteter får oplevelser de kan bruge til at finde vej i junglen af erhvervsuddannelser.
På kurset fokuserede vi på smag, så vi lavede is på forskellige grundopskrifter.
Den fede – flødeis med æggeblommer.
Den ufede – mælkeis med hele æg.
Den naturlige – flødeis med honning.
Den syrlige – yoghurt med citron og honning.
Den moderne – mælkeis uden æg.
Eleverne arbejdede meget engageret sammen med deres lærer Ann-Sofie Munk Hansen, og syntes det var spændende at smage hvor stor betydning råvarerne har for selve isens smag og mundfylde. En is skal jo fylde munden og smelte på en god måde uden at blive hængende i gummen for længe. Det er en kunst og den lærte eleverne!
Det var nogle meget varme dage, da vi holdt kurset, så der var særlig stor begejstring for den syrlige is med citron og honning. Her kommer opskriften.
Yoghurtis med citron og honning
Ingredienser:
1/4 liter sødmælk
1/4 liter fløde (38 % fedt)
1/2 liter yoghurt (3,5 % fedt)
70 g skummetmælkspulver
200 g honning
saft af en citron
2 g johannesbrødkernemel
Fremgangsmåde:
Mælk og fløde opvarmes til 65 grader Celsius, mens johannesbrødkernemel og skummetmælkspulver piskes i. Når mælkeblandingen er varm tilsættes honningen under omrøring og det hele sættes i køleskabet til modning i 12-24 timer. Derpå tilsættes yoghurt og citronsaft og det hele blendes, inden isen fryses ind på en ismaskine.
Efter kurset serverede eleverne isen for børnene i en børnehave ved siden af Hotel- og Restaurantskolen og alle var glade.